Ucrete, najtrwalsza posadzka do najsłodszego zastosowania.

Tekst oryginalny dostępny na oficjalnym blogu Master Builders Solutions:  https://blog.master-builders-solutions.basf.com/en/ucrete-the-toughest-floor-for-the-sweetest-application

Ogromnie popularna na całym świecie. Znana już setki lat temu rdzennym mieszkańcom Ameryki Południowej jako „pokarm Bogów". Wprowadzona do Europy po raz pierwszy w 1550 r.  Dostępna w szerokiej gamie smaków, przepisów i form. Czekolada znana jest na całym świecie jako przekąska łagodząca nastrój, poprawiająca samopoczucie a ponadto jak to zostało udowodnione przynosząca wiele korzyści dla zdrowia, do tego stopnia, że niektórzy naukowcy wierzą że jedzenie gorzkiej czekolady codziennie jest lepsze nawet niż jedzenie warzyw.

Własny gust i bezpieczeństwo żywności

Najbardziej uzależnieni miłośnicy czekolady zgodziliby się zapewne z naukowcami, większość dzieci powiedziałoby prawdopodobnie że już to wiedzą podczas gdy mamy całkowicie by się z tym nie zgodziły. Czekolada jak żaden inny rodzaj jedzenia zależy od osobistego gustu, nie ma dobrej i złej.  Ale jest jedno stwierdzenie z którym wszyscy konsumenci i producenci się zgodzą: żywność musi być bezpieczna.

Z perspektywy producentów przeciwdziałanie chorobom przenoszonym drogą pokarmową wymaga rygorystycznego i holistycznego podejścia od obchodzenia się z żywnością przez przetwarzanie i przechowywanie. Bezpieczeństwo żywności jest tak wrażliwym i kompleksowym tematem że kilka międzynarodowych i krajowych władz zdefiniowało praktyki i działania by unikać potencjalnemu zagrożeniu zdrowia i zapewnić higienę żywności. Regulacje te mają wpływ na ogólną organizację zakładu produkcyjnego w tym posadzkę.

Barry Callebaut, największy na świecie zakład produkujący czekoladę

fabryka czekolady

Zapewnienie najwyższej jakości produktu zgodnie z wszystkimi regulacjami odnośnie bezpieczeństwa żywności jest zobowiązaniem Barry Callebaut Group. Callebaut jest przedsiębiorstwem założonym w 1911 roku, które połączyło się z francuskim wytwórcą czekolady Cacao Barry w 1996 roku.  Wraz z rozwojem i światową ekspansją celem i wyzwaniem pozostało by zadowolić konsumentów najlepszą belgijską czekoladą. Założyciel firmy, Octaaf Callebaut, stworzył pierwszy przepis i rozpoczął produkcję przepysznej czekolady w fabryce w Wieze, który wraz z czasem rozwinął się w największy zakład produkcyjny czekolady na świecie.

Właśnie w tym zakładzie w 2015 roku zawiodła stara płyta betonowa na drugim piętrze w rejonie pakowania i magazynowania pakowanego mleka w proszku ze względu na duże natężenie ruchu i niedociągnięcia w szczegółach podczas fazy projektowania.  Specyficzne wymagania od sekcji Barry Callebaut Engineering to zamiana istniejącej posadzki betonowej w tych rejonach o całkowitej powierzchni 1200 m² na najbardziej higieniczne, twarde i wytrzymałe rozwiązania posadzkowe na rynku. Miało to miejsce w celu zapewnienia braku rozwarstwiania i pękania, wyższej odporności na ścieranie i uderzenia niż beton; by uniknąć skażenia żywności aromatem i smakiem mleka w proszku;

by zachować bezpieczeństwo żywności z uwzględnieniem HACCP i specyfikacji Wewnętrznej Jakości Powietrza (Indoor Air Quality); by stworzyć całkowicie bezpieczne środowisko pracy ze zdefiniowanym profilem antypoślizgowym (DIN NORM 51130). Odpowiedzią na ich potrzeby były posadzki przemysłowe Ucrete i zainstalowany specyficzny system Ucrete DP10 RED.  Ale trwałość Ucrete przeszła nawet oczekiwania Callebaut!

Ucrete, preferowane rozwiązania posadzkowe dla przemysłu Żywności i Napojów

posadzka przemysłowa Ucrete

Ucrete, posadzki przemysłowe są najlepszym rozwiązaniem od Master Builders Solutions preferowanym przez przemysł żywności i napojów ponieważ gwarantuje on brak skażeń żywności z powodu uszkodzeń posadzki. W rzeczywistości, Ucrete gwarantuje wytrzymałość przez dekady i jest w stanie sprostać najbardziej restrykcyjnym wymaganiom higienicznym i może być łatwo i efektywnie czyszczony według standardu czystości bakteryjnej jak stal nierdzewna. Wszystkie posadzki Ucrete są zwarte i nieprzepuszczalne w całej ich grubości. Ucrete jest zasadniczo obojętny, nie sprzyja rozwojowi bakterii ani grzybów, jest bakteriostatyczny bez potrzeby dodatków biobójczych. Ucrete jest akredytowany do użytku w obiektach z żywnością, HACCP a teraz również atestowanych Halal. Dodatkowo Ucrete jest również bezwonny, nie wydziela nieprzyjemnego zapachu nawet podczas wykonywania posadzek i powoduje minimalną emisję LZO. Złoty certyfikat Eurofins Indoor Air Comfort potwierdza że Ucrete spełnia wszystkie europejskie standardy emisyjne dla posadzek wewnętrznych. Ucrete przyczynia się także do uzyskania wyniku LEED U.S. Green Building Council's, z tego względu informacja o produkcie dla LEED® New Construction (NC) Wersja 3.0 Dokumentacja uznania jest dostępna dla wszystkich produktów i systemów podłogowych Ucrete.

By dowiedzieć się więcej o wszystkich rozwiązaniach posadzkowych Ucrete i ich wydajności odwiedź naszą stronę internetową https://www.master-builders-solutions.basf.pl/pl-pl/products/ucrete i http://ucrete.basf.com/pl/