Centrum Handlowo­‍‑Rozrywkowe „Pasaż Grunwaldzki” – parking, Wrocław

Mimo, iż parking Centrum Handlowego Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu jest wewnątrz budynku, problematyka związana z wodą przeciekającą przez różnego rodzaju detale nie ominęła tego obiektu.

Generalnie na powierzchniach parkingów wewnętrznych projektowane jest mniej wpustów i często pomija się kwestie spadków posadzek. Jednak praktyka okazuje się rozmijać z teorią w okresach zimowych, kiedy zaczyna roztapiać się śnieg wwieziony do wewnątrz na nadkolach samochodów i powoli penetruje stropy przez z pozoru szczelne dylatacje, przy przejściach instalacji przez stropy i na styku posadzki ze ścianami czy słupami. Problemem jest właśnie powolny proces topnienia śniegu i długotrwałe utrzymywanie się nadmiaru wody. Zjawisko przesączania się wody przez takie elementy nie występuje np. przy krótkotrwałych opadach deszczu nawet na otwartych kondygnacjach, w sytuacjach gdy woda deszczowa spływa i powierzchnia wysycha. W związku z tym również w tym przypadku potrzebna była technologia, która pozwoli uzyskać ciągły płaszcz izolacji odpornej na ruch kołowy, przechodzącej przez wszystkie detale z wywinięciem powłoki na ściany i słupy, których w przypadku tak dużego parkingu jest bardzo wiele.

Przy aplikacji użyto dwóch kolorów Polimocznika MasterSeal M 689 celem wyznaczenia organizacji ruchu.

Prace związane z realizacją tego zadania prowadził Pan Andrzej Juszczak z Firmy ELIN w latach 2014–2015, a zadanie składało się z czterech kondygnacji po 11 000,00 m² każda. Razem zostało w tym projekcie wbudowane 44 000,00 m² technologii MasterSeal M 689.

Wieża Ciśnień

Renowacja zbiornika wody w Słupcy